Historik om Strömsholm, Marketenteriet och Mahognyvillan

Strömsholm

Strömsholms Slott anlades i Västmanland på en holme i Kolbäcksån på 1550-talet av Gustav Vasa. Änkan efter Gustav Vasa, Katarina Stenbock fick huset kungens död. 100 år senare fick Hedvig Eleonora bygget i present av sin man. Tillsammans med arkitekten Nicodemus Tessin den äldre utformar de ett nytt slott. Det började byggas 1669 i fransk barockstil med fyra karaktäristiska hörntorn.

Strömsholm har sedan stormaktstiden (1611-1718) haft stor betydelse för den svenska hästaveln, då närmast för varmblodiga hästar.
Idag är Strömsholm ett Mecka för hästfolk av alla kategorier.

Hästmuseum Strömsholm

Ta en utflykt och fika i historiens tecken på Strömsholm!

Stuteri

1621 anlades ett stuteri för att tillgodose de kungliga härarna med hästar till de ständiga krigen.

Arméns rid- och körskola

1868 förlades arméns rid- och körskola till Strömsholm.
Den gynnade orten i över 100 år.

Hingstdepån

1871 avvecklades stuteriet och verksamheten övergick till hingstdepå för ett 80-tal hingstar.
Trots att personalen på hingstdepån var civilanställd bar de mörkblåa uniformer i arbetet och hade ett högt status. Det var mer eller mindre ett tvång att hälsa med mössan i hand, när man mötte en av dessa, berättar en gammal remontdressör.
1956 flyttades en del hingstar till Flyinge och hingstdepån lades ner.

Remontdepå

1885 fick Strömsholm också en remontdepå för att förse armén med inridna och inkörda hästar.
Den verksamheten började avvecklas 1956.

Marketentare

Uttrycket hänför sig från medeltidens slut (1000-1520) och var benämningen på en försäljare av dryck och livsmedel som följde härarna.
I Strömsholm hade marketentaren sin verksamhet på planet ovanför den gamla Hofslagare Smedjan. Smedjan byggdes 1648 av sten mot eldfaran. Mellan åren 1912-1970 fanns där en fabrik som tillverkade skruvhakar till hästskor, idag Sadelmakeri och Hästsportaffär.

Strömsholms Marketenteri

Markan är, sedan slutet av 1950- talet, inrymd i ett äldre hus på Stallbacken 5. Huset byggdes på 1850- talet och har på övre planet fungerat som förläggning för arméns malajer och ridskolans civilanställda. Kanske har de bidragit till husets benämning; Oredan.
På nedre botten fanns läkarmottagning med sjuksal. För de långhåriga fanns där en frisörsalong. Ridskolans tvättförråd var även det beläget i Oredan.

Mahognyvillan

Huset där vårt Bed & Breakfast är inrymt timraders i Stockholm och flyttades 1813 till dess nuvarande plats. Det beboddes en tid av fyra vid hingstdepån anställda med familjer.
Benämningen Mahognyvillan tillkom troligen i mitten av 1900- talet som ett komplement till två andra flerfamiljshus av sämre kvalité som kallades Epavillan och Tempovillan.
Benämning Mahognygrogg myntades också, en blandning av konjak och sockerdricka.